poniedziałek, 14 września 2015

184. Zagwozdka

Deliberuję czy mąka razowa nie nadaje się do ciasta drożdżowego
czy też...
powinnam wreszcie zaakceptować brak piekarniczego talentu

A to feler...


10 komentarzy:

  1. Witaj Idus.Wydaje mi sie ze otreby w mace razowe sa za ciezkie zeby dozdze mogly podniesc ciasto.pozdrawiam ciaplo😘

    OdpowiedzUsuń
  2. talentu i mi brak
    ale wczoraj upiekłam placek ze sliwkami na xylitolu zamiast cukru i nawet da się zjeść

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąki razowej drożdżowe wyjdzie, nie będzie tylko tak puszyste.
    W sieci jest sporo przepisów na drożdżowe z ciemnej mąki.
    Osobiście nie piekłam, życzę powodzenia w eksperymentowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ida, bo moze trzeba by zaczac od mieszania razowej ze zwykla? Z samej razowej ma prawo nie wyjsc, jesli innych skladnikow nie dostosujemy do rodzaju maki. Poza tym, mozna maki pomieszac.. ja probowalam piec szarlotke, ale wlasnie pol na pol zwykla (nie wybielana) plus razowa - wyszlo bardzo dobre, choc faktycznie suchsze, wiec jak na razie na sama razowa sie nie decyduje.

    Dobrze, ze eksperymentujesz, tylko sie nie zniechecaj.. pieczenie zdrowo wymaga czasu, prob i bledow, ale sie oplaca. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie opętało mnie totalne zniechęcenie do pieczenia... :-(

      Usuń
  5. ja ostatnoa zrobilam ciasto bananowo/malinowe z maki zytniej, a tluszczem byl olej kokosowy ;)
    troll

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idus, znalazlam linka z opisem na to ciacho, smacznego
      (tylko ciii)
      troll ;-)
      http://rockglamprincess.blogspot.fr/2015/08/ciasto-bananowo-malinowe-dietetyczne.html

      Usuń
  6. wyjdzie dobrze jak pomieszasz z mąką pszenną, żytnia, razowa jest dużo cięższa, ja piekę od kilku lat chleb żytni w proporcji 3 do 1 żytniej z pszenną mąką :) będzie ok próbuj nie od razu Kraków zbudowano... :)

    OdpowiedzUsuń