Z mąki razowej drożdżowe wyjdzie, nie będzie tylko tak puszyste. W sieci jest sporo przepisów na drożdżowe z ciemnej mąki. Osobiście nie piekłam, życzę powodzenia w eksperymentowaniu :)
Ida, bo moze trzeba by zaczac od mieszania razowej ze zwykla? Z samej razowej ma prawo nie wyjsc, jesli innych skladnikow nie dostosujemy do rodzaju maki. Poza tym, mozna maki pomieszac.. ja probowalam piec szarlotke, ale wlasnie pol na pol zwykla (nie wybielana) plus razowa - wyszlo bardzo dobre, choc faktycznie suchsze, wiec jak na razie na sama razowa sie nie decyduje.
Dobrze, ze eksperymentujesz, tylko sie nie zniechecaj.. pieczenie zdrowo wymaga czasu, prob i bledow, ale sie oplaca. :)
Idus, znalazlam linka z opisem na to ciacho, smacznego (tylko ciii) troll ;-) http://rockglamprincess.blogspot.fr/2015/08/ciasto-bananowo-malinowe-dietetyczne.html
wyjdzie dobrze jak pomieszasz z mąką pszenną, żytnia, razowa jest dużo cięższa, ja piekę od kilku lat chleb żytni w proporcji 3 do 1 żytniej z pszenną mąką :) będzie ok próbuj nie od razu Kraków zbudowano... :)
Witaj Idus.Wydaje mi sie ze otreby w mace razowe sa za ciezkie zeby dozdze mogly podniesc ciasto.pozdrawiam ciaplo😘
OdpowiedzUsuńtalentu i mi brak
OdpowiedzUsuńale wczoraj upiekłam placek ze sliwkami na xylitolu zamiast cukru i nawet da się zjeść
Z mąki razowej drożdżowe wyjdzie, nie będzie tylko tak puszyste.
OdpowiedzUsuńW sieci jest sporo przepisów na drożdżowe z ciemnej mąki.
Osobiście nie piekłam, życzę powodzenia w eksperymentowaniu :)
Ida, bo moze trzeba by zaczac od mieszania razowej ze zwykla? Z samej razowej ma prawo nie wyjsc, jesli innych skladnikow nie dostosujemy do rodzaju maki. Poza tym, mozna maki pomieszac.. ja probowalam piec szarlotke, ale wlasnie pol na pol zwykla (nie wybielana) plus razowa - wyszlo bardzo dobre, choc faktycznie suchsze, wiec jak na razie na sama razowa sie nie decyduje.
OdpowiedzUsuńDobrze, ze eksperymentujesz, tylko sie nie zniechecaj.. pieczenie zdrowo wymaga czasu, prob i bledow, ale sie oplaca. :)
No właśnie opętało mnie totalne zniechęcenie do pieczenia... :-(
Usuńja ostatnoa zrobilam ciasto bananowo/malinowe z maki zytniej, a tluszczem byl olej kokosowy ;)
OdpowiedzUsuńtroll
Super zdrowo!!
UsuńIdus, znalazlam linka z opisem na to ciacho, smacznego
Usuń(tylko ciii)
troll ;-)
http://rockglamprincess.blogspot.fr/2015/08/ciasto-bananowo-malinowe-dietetyczne.html
:-* dziękować!
Usuńwyjdzie dobrze jak pomieszasz z mąką pszenną, żytnia, razowa jest dużo cięższa, ja piekę od kilku lat chleb żytni w proporcji 3 do 1 żytniej z pszenną mąką :) będzie ok próbuj nie od razu Kraków zbudowano... :)
OdpowiedzUsuń